Actueel

Op deze pagina willen wij voor u een vertaling maken van wat er speelt, onlangs speelde of op korte termijn gaat spelen in Orthen, naar de geschiedenis van dit gehucht.

 

Verkiezingen.

De uitslag van de verkiezingen voor de Commissie Orthen op 3 maart 2010:

Gekozen zijn: Frits van Engelen, Ad van der Aa en Jan de Groot.

Wij, van de Orthense Schaar, feliciteren deze drie gekozenen van harte.

Wij wensen hen veel wijsheid en vooral een groot hart voor de Orthense gemeenschap.

Inmiddels zijn zaterdag 24 april j.l. de nieuwe commissieleden geinstalleerd.

Burgemeester Rombouts kwam er zelf voor uit 's-Hertogenbosch.

V.l.n.r. Frits van Engelen, Ad van der Aa, Jan de Groot, burgemeester Rombouts en Irmgard Heijmans.

Ook de echtgenotes werden in het zonnetje (bloemetje) gezet.

V.l.n.r. Greet van Engelen, Sjan de Groot, Maria van der Aa en Irmgard Heijmans.

Dit alles gebeurde onder grote belangstelling.

En met de bijpassende cadeau's.

 

Bijzonderheden over de Commissie en de bijbehorende verkiezingen vindt u natuurlijk in de "Encyclopedie van Orthen" die wij hier graag citeren.

Eerst een beschrijving van wat de commissie is, dan wat de verkiezingen precies inhoud en wat de regels zijn,  daarna iets over de grenzen van het huidige Orthen en wie zich kandidaat kunnen stellen.

 

COMMISSIE ORTHEN. Voluit geheten: De Commissie uit de ingezetenen van de afdeling Orthen. Dit is de huidige benaming van wat in de loop der geschiedenis achtereenvolgens: de Regeerders, Borgemeesters* en Schaarmeesters* waren. De taak van deze commissie bestaat tegenwoordig hoofdzakelijk uit het beheren van het Orthens vermogen en jaarlijks de gemeente ’s-Hertogenbosch adviseren over de uitgaven en verdeling van de opbrengsten van de bezittingen*. Het vermogen zelf mag niet worden aangetast. Zo ontvangen de meeste Orthense verenigingen* en stichtingen extra subsidie. Dus boven eventuele andere subsidies. Verder heeft de commissie als taak het beheren en verhuren van het Fort* en het fortterrein aan de Ketsheuvel. Om de vier jaar treedt de zittende commissie voltallig af. Dan wordt er in Orthen (als er voldoende kandidaten zijn), tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen, een nieuwe commissie gekozen. Hiervoor kan iedere stemgerechtigde Orthense ingezetene zich kandidaat stellen. Namen van commissieleden die te achterhalen waren met het jaar van hun verkiezing zijn: A. van der Aa (1998) nu nog lid, F. van Engelen (1998) nu nog lid, W. Geurtz secretaris (geen commissielid), T. van Hirtum (1982), A. Janssen (1982), H. Knops (1982), J.G.M. van Weert (1971), J. van de Ven (1963), J.F. Verhoeven (1963), J. Kuipers (1963), J. van Bergen (1963), W. van Hassel (1949), L.A. Kaffener (1947), M. Schuurmans (1947), C.J. Vermolen (1947), F. van Rooy (?), P. Janssen (?), A. Kok (1880), M. van Rosmalen (1880), M. Jonkergouw (1880). Op de foto ziet u de commissieleden Van de Ven, Kuipers en Verhoeven in 1970.

 

VERKIEZINGEN VAN DE “COMMISSIE ORTHEN”. Tegenwoordig worden er om de vier jaar, gelijk met de gemeenteraadsverkiezingen, verkiezingen gehouden voor leden van de “commissie uit de ingezetenen van de afdeling Orthen” (kortweg Commissie Orthen*). Maar dit gebeurt alleen als er meer kandidaten zijn dan vacatures (3), anders worden deze stilzwijgend ingevuld. Voorheen had men een roulatie-systeem maar tegenwoordig zijn alle leden van de Commissie tegelijkertijd aftredend. De laatste daadwerkelijke verkiezingen waren op zaterdag 18 december 1982. De kandidatenlijst was toen indrukwekkend (9 kandidaten, zie foto) omdat de gemeente ’s-Hertogenbosch de Commissie dreigde op te heffen wegens “gebrek aan belangstelling” zoals men zei. Er waren toen drie vacatures en de kandidatenlijst zag er als volgt uit: C. van den Bogaert, L. Dinge-mans, J. Doorenbosch, M. van Hirtum, A. Janssen, J. Kaffener, J. Knops, G. Reuser, M. Schuurmans. Er werd behoorlijk campagne gevoerd. Vanuit de Orthense gemeenschap en het verenigingsleven werd men aangespoord om zeker te gaan stemmen. De opkomst was ruim 47% wat een succes te noemen was. Gekozen werden: M. van Hirtum, A. Janssen en J. Knops. Vóór 1982 waren er voor de laatste keer verkiezingen in 1963.

 

GRENZEN VAN ORTHEN. 400 Jaar voor het ontstaan van ’s-Hertogenbosch bestond Orthen al en liep de grens van Orthen in het noorden tot Empel, in het zuiden tot Vught, het oosten grensde aan Rosmalen en het westen aan de Dieze. (’s-Hertogenbosch is dus duidelijk op Orthense gronden gesticht, vandaar: “Orthen, moedervlek van Den Bosch”*). Tegenwoordig wordt de grens van Orthen in grove lijnen bepaald door: de spoorlijn ’s-Hertogenbosch-Nijmegen/de Rompertsebaan (uitgezonderd de Wethouder Schuurmanslaan* en het Walter Breedveldplein) /Sint Teunislaan/het Wielsem/Hambakenweg/Treurenburg/A-59/Ertveldplas. Voor de duidelijkheid heeft de gemeente, voor de verkiezing van de Commissie Orthen* in 1982, de straten aangegeven die binnen de grens van Orthen vielen. Alleen de bewoners hiervan waren stemgerechtigd. Dit waren toen: Adelheidstraat, Conraadstraat, Edmondstraat, Engelsedijk, Ertveldweg, Fort Orthenlaan, Hertog Godfriedstraat, Herven 1 t/m 21, Kerkhoekweg, Ketsheuvel, Klokwetering, Laagakkerstraat, Margarethalaan, Noorderweg, Orduynenstraat, Orthen*, Orthense Donk, Orthense Hoven, Pastoor Schoutenstraat, Pastoor Schutjesstraat, Pater Werenfriedstraat, Sint Salvatorstraat, Schaarhuispad, Schaarhuisstraat, Schanspad, Schanswetering, Sint Rochusstraat, Sint Willibrordusstraat, Slagenweg, Van Batenburgstraat, Van der Eygenweg, Van der Griendtstraat, Van Herpensweide* en Weteringpad. Inmiddels is hier de Schaarmeesterstraat bijgekomen.

De laatste verkiezingen waren in 1982. Hieronder wat beelden hiervan. 

     

Frans Lorskens overhandigt een stembiljet.            De opkomst was overweldigend.                        Sommige kandidaten stonden met lege handen.

      

Stembureau Orthen Links met Jan van Engelen.   Installatie gekozen kandidaten.          Ook van gemeentewege grote opkomst                                                              Ad Janssen, Hans Knops, Tinie van Hirtum. 

"Wandelen door Orthen"

Dit boekje, geschreven in 1983 door Frans Pels, is onlangs door de Orthense Schaar opnieuw uitgebracht.

Voorzien van foto's en afbeeldingen en een extra bijlage over Bertus Reuser, de buurman van Frans Pels, is dit boekwerkje (A-4 formaat) een mooie aanwinst voor uw Orthense bibliotheek. Kosten € 5,-

Maak jouw eigen website met JouwWeb